Fluehjul

Fluehjul - uundværligt på din fluestang

Det siger jo næsten sig selv, at et fluehjul er svært at undvære på en fluestang. Men hvordan vælger man så det rigtige fluehjul, for er det egentlig ikke bare en form for opbevaring af fluelinen? Og jo - groft sagt, så har fluehjul slet ikke nær så stor betydning, som et spinnehjul på en spinnestang. Alligevel bruger fluefiskere generelt set lige så mange penge på fluehjul som den normale spinnefisker gør, hvilket måske virker lidt paradoksalt, når man tænker på fluehjulets funktion. Men ikke desto mindre, er det jo lækkert med noget godt grej. Når du skal vælge dit fluehjul, bør du overveje fluehjulets primære funktion. Skal du fiske i saltvand, skal hjulet som udgangspunkt meget gerne være saltvandsbestandigt. Skal du fiske laks, er det vigtigt, at hjulet er af en god kvalitet, med en pålidelig bremse. Vægten på hjulet har også betydning i forhold til din fluestang, så du får skabt den helt perfekte balance mellem fluehjul, fluestang og flueline.  Her på vores webshop og i vores butik i Aalborg vil du kunne finde mange forskellige størrelser og kvaliteter af fluehjul. Du vil derfor være sikker på, at kunne finde lige præcis dét Orvis fluehjul, Guideline fluehjul eller et andet hjul, som du har brug for. Hvis du har brug for vejledning i dit valg af bagline og flueline til fluehjul, brug af fluer eller andet, hjælper vi dig gerne med kyndig rådgivning. Du skal blot kontakte os eller besøge os i vores fysiske butik i Aalborg, hvor vi står klar til at hjælpe dig. Derudover er du også velkommen til at læse videre om fluehjul nederst på denne side. 


Guide: Hvad er et fluehjul, og hvordan virker det?

Et hjul monteres på fluestangen som opbevaring af line og bagline. Det skal derfor kunne indeholde minimum den mængde bagline du har brug for samt selve fluelinen. Hos Jægeren & Lystfiskeren finder du blandt andet: Orvis fluehjul, Guideline fluehjul, Okuma fluehjul, Scierra fluehjul, Wychwood fluehjul samt fluehjul fra andre brands, der er eksperter i at producere fluehjul i en pålidelig kvalitet. 

Guide: Sådan vælger du et fluehjul

Når du vælger fluehjul, er der en række ting, du skal tage højde for. Vi giver dig her en guideline til at vælge det rigtige fluehjul. De to vigtigste ting, du skal tage højde for, når du vælger fluehjul er henholdsvis størrelsen på din fluestang samt hvilken type vand du vil fiske i med din fluestang. Dit fluehjul skal nemlig passe til størrelsen på din fluestang. Når du vælger et Orvis fluehjul, Guideline fluehjul eller en anden model hos os, er det vigtigste, at det passer til din fluestangs størrelse og vægt.

Guide: Fluehjul inddeles i størrelsesklasser

Ligesom fluestængerne er opdelt i klasser, opgøres fluehjul i tilsvarende klasser. Få mærker anvender dog andre størrelsesangivelser - spørg os derfor gerne, hvis du er i tvivl. Det er vigtigt, at du kender din fluestangs vægt, når du køber dit hjul. Hvis fluehjulet er for tungt, bliver det svært at stå med, og det kan ødelægge balancen i dit kast med fluen. Hos Jægeren & Lystfiskeren finder du fluehjul i hele størrelses spektret. Vi har blandt andet Guideline fluehjul i 6 forskellige størrelser og Orvis fluehjul, som passer til fluestænger i størrelse #3-5, #5-7, #7-9 og #9-11.

Guide: Hvad skal du være opmærksom på, når du investerer i et fluehjul

Vandtypen, du vil fiske i, bør have stor betydning for dit valg af fluehjul. Hvis der er meget modstand og større fisk at fange, skal dit fluehjul være kraftigt og have en større størrelse – og omvendt, hvis du fisker i stille vand med mindre fisk. Hvis du vil fiske med kunstige fluer, specifikt i saltvand, skal du investere i et fluehjul, der kan tåle saltvand. I et fluehjul til saltvand er bremsesystemet forseglet, så der ikke kan trænge saltvand og skidt ind i hjulets lejer, bremser og andre små dele. Udover størrelsen på din fluestang, og lokationen for dit fiskeri, har vi her samlet en række guidelines til, hvad du også bør kigge efter, når du vælger fluehjul – og de gælder uanset, om det er et Orvis eller Guideline fluehjul, du har set dig varm på. Dit kommende fluehjul skal altid: Være stabilt, have en habil indspinning, være udstyret med et jævnt bremsesystem, så dit forfang ikke sprænger og give en blød opstart af bremsen. Dét gælder naturligvis alle vores fluehjul hos Jægeren & Lystfiskeren – inklusiv de populære Guideline fluehjul. 

Køb dit næste eller første fluehjul hos os

Du finder også flueliner, runningliner, forfang og backing til dit fluehjul hos os. Du er mere end velkommen til at gå på udkig i vores udvalg her eller at besøge vores fysisk butik i Maren Turis gade 6 i Aalborg. Uanset hvor i landet du befinder dig, kan du også altid få vores rådgivning ved at give os et kald på telefon 98 13 94 00 eller ved at sende en e-mail til os til kontakt@jogl.dk.