Rødpunktsigte

Rødpunktsigte til jagt og sportsskydning

Et rødpunktsigte er et must-have redskab, hvis du jæger eller øver dig på præcisionsskydning. Sigtet er kun en enkelt rød prik, og de fleste rødpunktsigter er uden forstørrelse. Det vil sige, at de er perfekt til hurtige skud på tæt hold eller skud efter bevægelige mål, som vildt – såfremt at du kan komme ret tæt på. Helt generelt giver et rødpunktsigte et renere synsbillede og giver skytten mulighed for bedre at holde sit fokus på målet. Et rødpunktsigte er rigtig god til det, det er designet til. Altså er det et redskab, du bare må have til sportsskydning eller jagt, hvis du holder dig på en afstand på max 100 m fra dit bytte. En rødpunktsigte er ikke en erstatning for en sigtekikkert, men giver dig altså rigtig god mulighed for at være nøjagtig i dine skud på tæt hold. Et rødpunktsigte kan monteres på både en riffel, haglgevær og et håndvåben – og du finder flere forskellige modeller her på siden. 


Hvordan virker et rødpunktsigte? 

Hos Jægeren & Lystfiskeren er vi eksperter i jagt og fiskeri, og derfor er vi også eksperter i alt det udstyr, der følger med branchen. Og det er virkelig en verden, der kan være svær at finde rundt i, hvis man er nybegynder. Derfor står vi altid klar til at hjælpe med både en forklaring på spørgsmålet “hvordan virker et rødpunktsigte?” eller vejledning i, hvilket rødpunktsigte du skal købe, så det opfylder dine behov og passer til dit våben. 

 

Og hvordan virker et rødpunktsigte så? Det er faktisk en fælles betegnelse for sigteapparater, der bruger en lysende prik eller et hologram som referencepunkt for et skuds placering. Det fungerer på den måde, at der sidder en lille laserdiode, der lyser på en linse. Når skytten ser på denne linse, vil man se en rød prik. Linsen virker altså som et spejl, der reflekterer den lysende prik tilbage til skyttens øjne og tillader den at se den røde prik. Som allerede nævnt, er der typisk ingen forstørrelse på et rødpunktsigte. Og det er netop fordi, at sigtet er designet til hurtige skud på tæt hold. Hvis der var forstørrelse på, vil det typisk blive sværere at få et rent synsbillede. Fordi det er en laserdiode, får du et skarpt og rent billede, der gør det nemmere for dig at sigte og holde fokus på dit bytte. Fokuserer du blot på prikken, kan du altså skyde med ret høj nøjagtighed. For den røde prik, du ser gennem sigtet, er dit mål. Forudsat at rødpunktsigtet er sikkert monteret, kan du være sikker på, at hvor du sætter prikken, er der, hvor kuglen lander. Dette gør både hurtige skud på mål lettere, men også opfølgningsskud hurtigere. Sigtet bruger typisk batterier, der skal skiftes fra tid til anden, men for det meste varer batteriets levetid fra 10.000 timer. 

 

Fordi et rødpunktsigte er så præcist og gør det forholdsvist nemt at ramme, hvis man formår at sigte, så den røde prik sidder lige på målet, er det rigtigt nyttigt udstyr til nybegyndere. Et rødpunktsigte til riffel anbefales nemlig af rigtig mange. Og er du nybegynder, kan du undgå en længere træningsperiode, hvis du køber et rødpunktsigte til riffel. Et rødpunktsigte kan dog også styrke en øvet og habil skyttes præcision og hastighed. For jægere og dygtige skytter kan det stadig være udfordrende at ramme plet ved første skud. Med et rødpunktsigte til riffel bliver de givet de rigtige retningslinjer og det korrekte udsyn, når de er klar til at trykke på aftrækkeren. Et rødpunktsigte forbedrer dermed både præcision og evnen til at fastlåse byttet hurtigere, så jægere har større chance for at ramme plet første gang. 

 

Hvad bør du overveje, inden du køber et rødpunktsigte? 

Der er en række forskellige typer af rødpunktsigter på markedet med forskellige egenskaber og til forskellige priser. Derfor er der også flere ting, du bør overveje, inden du køber din første eller næste rødpunktsigte. Og hvad end du leder efter et rødpunktsigte til riffel, til et håndvåben eller til et haglgevær, er det de samme ting, der adskiller de forskellige sigter.

 

Først og fremmest er det en god ide at overveje størrelsen på selve rødpunktsigtet. Selvom de typisk ingen forstørrelse har, er det vigtigt, at dit udstyr giver dig en balance mellem, hvor hurtigt du kan se dit bytte og et godt sigtepunkt. Det røde punkt måles i MOA, som betyder ‘minute of angle’. Rødpunktsigte med lave sigtepunkter som 1 eller 2 MOA er nemmere at sigte præcist med, selvom de gør det lidt sværere at sigte og ramme dit mål hurtigt. Er du nybegynder, er det dog en god ide at starte med et rødpunktsigte, der har 1 MOA rødpunkt.

Større
rødpunktsigter kan være sværere at bruge. Men er du en dygtig skytte, kan du sagtens gøre godt brug af dem, da du her selv ville være klar over at variere i din sigteteknik, så du stadig kan bruge dit syn med præcision. Helt generelt siger man, at jo mindre et rødpunkts MOA er, jo sværere er det at se det. På den anden side ville et større rødpunkt være meget lettere at se, men kan dække for meget af byttet ved længere afstande og dermed kompromittere skudnøjagtigheden. Derfor bruges rødpunktsigte også kun typisk på korte afstande, hvor 1 MOA rødpunkt er ideelle, da de sikrer nøjagtighed og hurtig udpegning af dit bytte.

 

Derudover bør du overveje ting som batteri og størrelsen på det våben, du ønsker at montere sigtet på. Her tænkes der både på batterilevetid og hvor nemt tilgængelige batterierne, der skal bruges, er. 


Har du ikke fået svar på dit spørgsmål efter at have læst indholdet på siden her, kan du altid udfylde vores kontaktformular, som vi på hverdage bestræber os på at besvare inden for 24 timer, eller du kan besøge os i vores fysiske butik på Maren Turis gade i Aalborg, hvor vi altid står klar til at vejlede dig i hvilket udstyr, der passer bedst til dine ønsker og behov.