Hjul

 


 

 

Fiskehjul - Introduktion til fiskehjulet

Det klassiske fiskehjul, også kendt som fastspolehjulet, er et vigtigt element i det basale fiskeudstyr. Sammen med fiskestangen, linen og endegrejet udgør fiskehjulet den enhed, du fisker med. Et godt og stærkt fastspolehjul er derfor en nødvendighed for sikre en god oplevelse. Fastspolehjul findes i mange forskellige størrelser og materialer, fordi de anvendes til alle former for fiskeri. Fiskehjul i størrelse 500-1000 anvendes ofte til de helt små UL-spinnestænger i jagten efter put & take ørreder, eksempelvis Shimano Sahara. Fiskehjul i størrelse 4000-6000 anvendes primært til surfcasting fra stranden eller kastefiskeri på havet, eksempelvis Penn Sargus, der fungerer godt til kastefiskeriet på kystture fra båd. Som det fremgår af denne introduktion, findes der et stort udvalg af fiskehjul til forskelligt fiskeri. Du kan læse videre om fiskehjul og udvalget af det rigtige fiskehjul her. Alternativt vejleder vi dig her ved Jægeren & Lystfiskeren med glæde frem til det fastspolehjulet, der passer til dig og dit lystfiskeri. 

Guide: Vælg fiskehjulet, der passer til dit fiskeri

Forvirringen kan let sætte ind, når der skal investeres i et nyt fastspolehjul. Der er mange brands på markedet og der findes derfor et hav af modeller. En helt overordnet regel er, at dit fiskehjul skal fungere godt i samspil med den fiskestang, den line og det endegrej du anvender. Skal du fiske med store agn, kræver det et stort fiskehjul og en robust fiskestang. Modsat vil ganske små agn, eksempelvis microblink, ikke kræve et særligt stort fiskehjul eller stang. Hvis der fiskes med en tynd line, behøves spolen på fiskehjulet ikke være specielt dyb, eftersom en stor del af den monterede line aldrig vil blive brugt, hvis spolen på hjulet er for dyb. Skal der i stedet anvendes meget og/eller tyk line, vil et hjul med en dyb spole være optimalt, eftersom dette sikrer, at du ikke løber tør for fiskesnøre imens du er på fisketur. I forhold til fastspolehjulets samspil med spinnestangen er det vigtigt, at fiskestangen ikke føles tung i spidsen, når hjulet er monteret. Hvis dette er tilfældet, er det en indikation af, at fiskehjulet er en tand for lille til den udvalgte fiskestang. 

Brands på markedet

Der er mange brands på markedet, når det kommer til fastspolehjul. Nogle af de mest dominerende brands på markedet er Daiwa, Shimano og Penn. Generelt spiller brandet ikke den helt store rolle i forhold til valget af fiskehjul. Det vigtigste er, at du vælger et hjul, der virker komfortabelt at fiske med. Når det er sagt, kendetegnes nogle brands ved at lave særligt gode fiskehjul til konkrete typer fiskeri. Ved fjord- og kystfiskeriet efter havørreder laver både Daiwa og Shimano gode hjul til fiskeriet, fordi de kan præstere en hurtig og ren indspinning af endegrejet. Penn er et brand, der er kendt for at udvikle særdeles holdbare hjul, der egner sig godt til fiskeri i saltvand. Fastspolehjul fra Penn fungerer godt ved de danske strande, på landets mange moler eller sågar fra båd. Det er dog vigtigt at pointere, at det ikke er fiskehjulets brand, der afgør om du fanger fisk eller ej. Her er teknik og valget af endegrej samt fiskeplads væsentligt vigtigere faktorer end brandet bag dit fastspolehjul. 

 

Køb et fiskehjul der passer til dit behov ved Jægeren & Lystfiskeren

Går du og mangler et nyt fastspolehjul? Så kan du her på hjemmesiden se vores store sortiment af fiskehjul. Hvis du går med spørgsmål omhandlende fastspolehjul eller andet, tilbyder vi med glæde vores ekspertise i den fysiske butik i Maren Turis gade i centrum af Aalborg. Alternativt kan du fange os over telefon på 98 13 94 00 eller over mail på kontakt@jogl.dk.