Luftgevær- & våben

 

Luftgevær til jagt, konkurrence og fritid

Er du på udkig efter et luftgevær med magasin eller uden magasin, der skyder hagl med sammenpresset luft eller lufttryk? Så er det her, du skal kigge. Både her på vores webshop og i vores fysiske butik i Aalborg vil du være sikker på at kunne finde dit næste luftgevær til jagt, konkurrence eller skud mod skydeskiver – og vi hjælper dig altid gerne med at finde det helt rigtige luftgevær.


Hos Jægeren & Lystfiskeren står vi klar til at rådgive om luftgevær

Vi tilbyder dig altid kyndig vejledning, uanset om du er på udkig efter et luftgevær med magasin, et luftgevær med fast løb, knækløb eller et våben af et bestemt mærke. Hos os finder du blandt andet luftgeværer i god kvalitet fra: Gamo, Hatsan og Weihrauch. Hvis du køber våben hos os i kaliber 4,5 mm kan vi sende dem til dig. Køber du våben i kaliber 5,5 mm, skal de afhentes i vores butik i Aalborg med gyldigt jagttegn.

 

Luftgevær med magasin 

Med et magasin er man i stand til at affyre flere skud uden at indsætte hagl mellem hvert skud. Det gør det muligt at skyde hurtigere og korrigere bedre mellem hvert skud. Derudover sikrer systemet at haglet altid er korrekt indsat i løbsingangen.

 

Regler om brugen af luftgevær: Hvad skal du vide?

Der eksisterer en række luftgeværregler, der er en del af våbenloven, som du skal kende til og overholde, når du vil købe et luftgevær. Vi har samlet alle gældende regler om luftgevær for dig her – men du bør altid kontakte dit lokale politi for de gældende regler på købstidspunktet, da reglerne for brugen af luftgevær kan risikere at blive ændret løbende.

 

Aldersgrænsen for at eje, købe og bruge et luftgevær

Aldersgrænsen for, hvornår du lovligt må købe, eje og anvende et luftgevær er 18 år. Hvis du er medlem af en skytteforening og har fået tilladelse af myndighederne til at bruge dit våben til træning i foreningen, er der dog undtagelser.

 

Våbentilladelse og jagttegn til luftgevær – hvornår?

Du skal have våbentilladelse eller et jagttegn for at eje, købe og bruge et luftgevær, hvis dit våben har en større kaliber end 4,5 mm. Hvis dets kaliber er 4,5 eller mindre, og du er fyldt 18 år, kræver det ikke en våbentilladelse eller et jagttegn at bruge det.

 

Opbevaring af dit luftgevær

Hvis dit luftgeværs kaliber er større end 4,5 mm, eller hvis du opbevarer et luftgevær i dit hjem, skal du altid opbevare det i et godkendt og aflåst våbenskab.

 

Guide: Overvejelser du bør gøre dig, før du vælger luftgevær

Er du i tvivl om, hvordan du vælger det rigtige luftgevær til dine behov? Så har vi her samlet en guide til, hvordan du kan finde det luftgevær, som er det rette for dig.

 

Er du nybegynder eller øvet?

Er du nybegynder, er et klassisk luftgevær med fast løb og en kaliber på 4,5 mm oplagt. Hos os kan du også finde mindre luftpistoler til dig, som er helt nybegynder, og som vil have den allerførste fornemmelse af at bruge våben. Er du mere øvet, og skal bruge et jagtgevær til jagt, anbefaler vi et luftgevær med magasin, som er 5,5 mm.

 

Hvad er et luftgevær egentlig for en størrelse?

I modsætning til andre typer af geværer er et luftgevær et våben, der bruger komprimeret luft til at affyre hagl. Der findes også luftpistoler, der fungerer efter samme princip som et gevær. Både luftgevær og -pistol fås i forskellige kalibre, som egner sig til hvert sit formål. Hertil skal der altid købes ammunition, der passer præcis til det gevær eller den pistol, man har. Haglene til et luftgevær kommer ligeledes i nogle forskellige udformninger, hvor nogle eksempelvis egner sig godt til at skyde til måls efter en skydeskive med. Luftgeværer er ofte konstrueret af et skæfte at træ og et løb af metal. De klassiske luftgeværer fungerer således, at de “knækkes” på midten, hvor løbet sidder fast. Her sættes det enkelte hagl typisk ind i bunden bagest i løbet, inden geværet knækkes på plads igen efter ladning, og luftgeværet er klar til at affyre et enkelt skud. Der findes også andre varianter af luftgevær, som fx drives af komprimeret luft (luftgevær med PCP), har forskellige former for skæfter, har magasin osv. 

 

Baseret på behov findes der mange forskellige muligheder for brugen af et luftgevær. Nogle bruger et luftgevær til jagt af forholdsvist små dyr, mens andre bruger deres luftgevær som et redskab til at træne deres evner som skytte. At skyde til måls med et luftgevær er efterhånden en velkendt hobby eller decideret sportsgren for mange – og faktisk har skydning med luftgevær (skiveskydning) også været en del af det olympiske program siden 1980’erne.

 

På hobbyplan bruger mange luftgeværet til at træne jagt- og skyttekundskaber lidt mere uformelt ved at skyde til måls efter forskellige mål som fx skydeskiver fastmonteret på træ eller dåser. Denne disciplin kaldes populært for “plinking” på grund af den lyd, det siger, når haglet fra luftgeværet rammer målet. Plinking kan nemt udøves på en åben mark eller derhjemme i haven. Og da der ikke bruges krudt, er der ikke de store støjgener forbundet hermed. Du kan naturligvis også købe hagl til luftgevær i forskellige gængse størrelser hos Jægeren & Lystfiskeren. At skyde med luftgevær er både god træning, en hyggelig hobby – og så koster projektilerne kun et ganske lille fragment af det, som ammunition til et almindeligt gevær koster. Så skal du skyde til måls med et luftgevær for underholdningens skyld, kan du nemt få en dåse med 500 hagl for under 100 kroner.

 

Brug af luftgevær til jagt og regulering

Ifølge den gældende danske lovgivning er det lovligt at skyde bestemte fugle med et luftgevær i forbindelse med regulering. Det drejer sig blandt andet om tyrkerduer, kragefugle og ringduer. Det kræver dog, at du har jagttegn og bruger et luftgevær med en kaliber på 5,5 mm. Det sker af hensyn til det bytte, du jager. Således sikrer det, at dit bytte dør straks af dit skud, og det er derfor enormt vigtigt, at du følger de gældende anvisninger fra myndighederne på dette område.    

 

Overvej hvad du vil bruge til dit luftgevær til, inden du køber

Dit valg skal også afhænge af, hvad du skal bruge det til. Hvis du skal skyde efter en skydeskive eller til måls på genstande på et område, du selv ejer, er et luftvåben på max 4,5 mm det rette valg. Hvis du leder efter et våben til jagt eller konkurrence, er et luftvåben med kaliber 5,5 mm nødvendigt. Her vil et luftgevær med magasin og kikkert være oplagt. 

 

Husk, at de gældende luftgeværregler i dette tilfælde dikterer, at du skal have et jagttegn eller en våbentilladelse, og at det skal opbevares aflåst. Du kan naturligvis altid kontakte os, hvis du har brug for personlig vejledning i, hvilket luftgevær du bør vælge med udgangspunkt i netop dine behov.

 

Køb dit luftgevær hos Jægeren & Lystfiskeren

Vi vejleder dig altid gerne i dit valg mellem et luftgevær med magasin eller uden, størrelse, længde, hagl til luftgeværer, og meget andet. Du er altid velkommen til at besøge os i vores butik i Maren Turis gade 6 i Aalborg, sende os en e-mail til kontakt@jogl.dk eller ringe til os på telefon 98 13 94 00. Husk, at du kan få våben op til kaliber 4,5 tilsendt. Våben med kaliber 5,5 skal afhentes i vores butik i Aalborg med gyldigt jagttegn.